Κεφαλάρι Αργολίδας


Το Κεφαλάρι ανήκει στον δήμο Άργους - Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. 
Η επίσημη ονομασία είναι “το Κεφαλάριον”. Έδρα του δήμου είναι το Άργος και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.
Το Κεφαλάρι είναι ένα ήσυχο και γραφικό χωριό με μεγάλη ιστορία, που βρίσκεται σε απόσταση 133 περίπου χιλιομέτρων από την Αθήνα, 15 λεπτά δρόμος από το Ναύπλιο και 7 λεπτά από το Άργος.

Αξιοθέατα του χωριού:
Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής
Σε ένα υπέροχο περιβάλλον, πάνω από την πηγή του ποταμού Ερασίνου, βρίσκεται ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής Κεφαλαρίου ή Παναγία η Κεφαλαριώτισσα. Χτίστηκε κατά την παράδοση, το 1634, καταστράφηκε το 1918 και ξανακτίστηκε το 1928 από τους Αργείους και ιδιαίτερα με δαπάνες του Παναργειακού Συλλόγου "ΔΑΝΑΟΣ" που βρίσκεται στην Ατλάντα της Αμερικής.




Ελληνιστική Πυραµίδα Ελληνικού

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Αργολικής πεδιάδας κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού (σημερινό Κεφαλάρι) βρίσκεται ένα μικρό οχυρό, γνωστό σήμερα με την ονομασία "Πυραμίδα" του Ελληνικού (σημερινό χωριό «Ελληνικό»). 

Το επιβλητικό αυτό μνημείο είναι όλο δομημένο από σκληρό γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής σε τραπεζιόσχημο και πολυγωνικό εν μέρει σύστημα από μεγάλους λιθόπλινθους. 

Σύμφωνα με τις ανασκαφικές μαρτυρίες και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δομής του χρονολογείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα και όχι στην προϊστορική περίοδο, όπως αρχικά επιχείρησαν να αποδείξουν ορισμένοι ερευνητές. 

Από όλες τις εκδοχές που έχουν ακουστεί σχετικά με την χρήση της, το πιθανότερο είναι πως επρόκειτο για οχυρό του τύπου των μικρών φρουρίων, όπου έλεγχε κύριο οδικό άξονα που κατά την αρχαιότητα οδηγούσε από το Άργος προς την Τεγέα και την υπόλοιπη Αρκαδία.






Το Κεφαλάρι έχει υψόμετρο 5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,5935035179 και γεωγραφικό μήκος 22,7004988711.

Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο χωριό θα βρείτε εδώ.




 
  • Κιτσομάνης © 2015 |